Majdnem kizárták a vérfarkast a 2017-es Vizes Világbajnokságról

Véget ért Budapesten a 2017-es FINA Vizes Világbajnokság, de utólag kiderült, nem alakult minden zökkenőmentesen, mert egy magyar vérfarkast majdnem kizártak a versenyből.

verfarkas.jpg

A 2017-es úszó-világbajnokságot a Nemzeti Úszószövetség (FINA) szervezésében Budapesten és Balatonfüreden rendezték meg július 14. és 30. között. Szinte minden versenyző dicsérte a rendezvényt; különösen a külföldről érkező vendégek fejezték ki elragadtatottságukat a rendkívül igényes szervezésről és a körülményekről. Nem minden zajlott azonban teljesen rendben. Az elmúlt napokban futótűzként terjedt a hír, hogy az egyik fiatal úszótehetséget, a Törökszentmiklósról származó Farkas Bencét nem akarták a medencébe engedni, mert vérfarkas. 

Nem az átlagnál kiemelkedőbb fizikai testfelépítése miatt kérték a visszalépését, hanem mert az orosz versenyzők arról panaszkodtak, hogy összeszőrözi a vizet, amivel allergiás rohamokat válthat ki.

"Majdnem összeomlott, amikor kiderült, talán feleslegesen dolgozta végig a nyarat – mesélte Bence edzője. – Súlyos diszkriminációnak minősült volna, ha végül nem engedik versenyezni, hiszen ez az álma."

Bence végül az edzője segítségével egy orvosi igazolással bebizonyította, hogy nem hullajt több szőrt egy átlagos felnőtt férfinál, így megtehette a 100 méteres gyorsúszást. Bár nem jutott a dobogóra, jelenlétével bizonyította, hogy egy fiatal vérfarkas is eljuthat vizes világbajnokságra, amire 1995 óta nem volt példa. (Magyar Kacsa)