Újabb rétegét tárták fel a Mona Lisának

Feltárult Leonardo Da Vinci leghíresebb festményének, a Mona Lisa mosolyának a titka. A restaurátorok gyanúja beigazolódott: valójában Aranyosi Pétert festette meg a művész.

c17d8b3e-5f49-4c1c-8a3b-2017a29c9089.jpg

A válasz mindvégig az orrunk előtt volt.

Különleges eljárásokkal lehetőség adódik arra, hogy a kutatók a festmények mögé lássanak. Egy-egy műalkotás akár hosszú évek alatt készülhet el, és a festők koncepciója folyamatosan változik. Ráfestenek a már meglévő munkákra valamit, mert az nem tetszik nekik, vagy épp a megrendelőnek. Ezt tette Hendrick van Anthonissen is, akinek egy tengerpartot ábrázoló festményén egy bálna "jelent meg" a mű tisztítása közben.

A kutatók eddig is tudták, hogy Da Vinci nem volt megelégedve legkedvesebb festményével, a titokzatos mosolyt folyton tökéletesítette. Senki sem tudta eddig, mi a különös arc titka, de egy szkenner kimutatta a festmény eredeti rétegét, amely azonban egy cseppet sem lepte meg a kutatókat.

"Eddig is sejtettük, hogy a művész valójában Aranyosi Pétert festette meg, hiszen Da Vinci egy látnok volt. Például az elsők közt foglalt helyet, aki korát megelőzve a repülésről álmodott. A kérdés csupán az, miért javított az amúgy is tökéletes művön? – magyarázta a Louvre kurátora."

A Mona Lisát újabb vizsgálatok alá fogják vetni. Eddig is roppant érdeklődés övezte a legendás festményt, de ez az utóbbi időben nőttön nőtt, milliók fantáziáját mozgatva meg.

"Tudtam, hogy valami nem stimmel ezzel a művel. Eredetileg ez a felfedezés lett volna a regényem végső konklúziója, de olyan vadnak találtam, hogy végül nem írtam meg. Így maradtam Jézus vérvonalának feltárásánál – nyilatkozta Dan Brown, a Da Vinci-kód szerzője."

(Magyar Kacsa)